Eldina Salkanovic - Ph.D.-studerende

Kan kunstig intelligens beskytte fugle ved vindmøller? Det er, hvad ph.d.-studerende Eldina Salkanovic skal undersøge i sit ph.d.-projekt som en del af CET-gruppen.

25.02.2019 | Camilla Brodam

Hvorfor har du valgt at arbejde på Institut for Forretningsudvikling og Teknologi?

Jeg valgte at arbejde på instituttet på grund af de fantastiske og utroligt hjælpsomme medarbejdere, jeg kom i kontakt med, da jeg ledte efter en ph.d.-skole. Efter lang tids søgen kom Professor Benjamin Sovacool mig til undsætning og hjalp mig med at skabe opmærksomhed omkring mit forskningsprojekt hos forskere på Aarhus BSS. Jeg blev opfordret til at tage kontakt til CET på BTECH, og samarbejdet med dem har været en meget positiv oplevelse. I løbet af de 10 måneder, jeg har været der, har jeg fået løbende støtte og opmuntring fra to fantastiske medarbejdere her på BTECH, som nu skal være mine vejledere: Peter Enevoldsen og George Xydis. Deres forståelse, forhåbninger og ægte interesse i at få mig igennem som ph.d.-studerende har virkelig givet mig motivationen til at blive ved. Deres engagement har haft stor positiv indflydelse på mit liv og min personlige karriereudvikling. Derfor var jeg fast besluttet på at blive en del af instituttet på Aarhus BSS - det er sjældent nu om dage, at man finder mennesker, der motiverer en så meget.

Hvad er dit arbejdsområde, og hvad skal du arbejde med her?

I min forskning vil jeg undersøge, hvordan vi kan bruge kunstig intelligens til at beskytte fugle ved vindmøller. Jeg vil se på, hvordan vi kan bruge smart technologytil at forhindre trækfugle i at kollidere med vindmøllerne. Min forskning er meget tværfaglig, og jeg beskæftiger mig med områder såsom IT, miljøvidenskab og vedvarende energi. Jeg kommer derfor til at arbejde med mange forskellige fagområder, som for eksempel machine learning(automatisk læring), for at kunne besvare mit forskningsspørgsmål.

Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund?

Jeg afsluttede min bacheloruddannelse i tværfaglige studier med fokus på miljøpolitik i USA. Jeg tog min kandidatgrad gennem en såkaldt dobbelt kandidatuddannelse ved navn EnvEuro. Jeg fik dermed en kandidatgrad i økosystemer og biodiversitet fra Universität Hohenheim og en kandidatgrad i miljøledelse fra Københavns Universitet. I mit speciale fokuserede jeg på agerskovbrug og på, hvordan man kan forudsige fremtidige afgrøder ved hjælp af YieldSAFE, som er et Excel-baseret afgrødemodelleringsprogram.

Hvad har du arbejdet med før?

Jeg har været praktikant hos to forskellige vindenergiselskaber; Windkraft Schonach GmbH, som er en del af the RES Group og ligger i den smukke Schwarzwald-region i Schonach, Tyskland. Her kastede jeg mig ud i rollen som projektleder og arbejdede med en lille, men vigtig gruppe af projektledere, som førte tilsyn med tyske vindprojekter, udviklede kort og udførte vindberegninger ved hjælp af GIS og WindPRO. Jeg deltog også på videnskabelige konferencer med ornitologer og lokale myndigheder. Hos Vestas Wind Systems A/S i Aarhus arbejdede jeg i Ideation og Partnering-afdelingen, hvor jeg forskede i udviklingen af nye teknologier, der bruges i vindindustrien i dag. Jeg var også praktikant hos HPC-AG, som arbejder med miljøteknologi og ligger i den tyske by Rottenburg. Her tilbragte jeg meget tid både inden og uden for laboratoriet og arbejdede sammen med geologer, hydrologer og laboratorieteknikere. Vi indsamlede og analyserede forurenede jord- og vandprøver for at kunne kortlægge de primære forureningskilder.  

Vil du fortælle os lidt om dig selv, din familie og hvad du laver i din fritid?

Min familie og jeg kommer oprindeligt fra Bosnien Hercegovina. Vi undslap folkemordet på Balkan i starten af 1990‹erne og var krigsflygtninge. Vi kom derfor til USA, hvor jeg voksede op.

Min familie snakker stadig bosnisk. Jeg snakker derimod fire sprog (bosnisk, engelsk, tysk og dansk), som jeg lærte i skolen. Jeg håber en dag at kunne snakke fem (måske seks) sprog. Jeg har tilbragt det meste af mit liv i Kansas City, Missouri. Her spillede jeg og optrådte med klassisk klaver i 13 år, før jeg flyttede væk for at tage en videregående uddannelse. Efter at have taget min bachelorgrad på Truman State University, begyndte jeg at forfølge min mangeårige drøm om at vende tilbage til Europa. I løbet af min bacheloruddannelser blev jeg klar over, at det var dér, mit kald var. Derfor tog jeg en dobbelt kandidatgrad i miljøvidenskab, hvor jeg studerede i både Tyskland og Danmark. Jeg har besøgt 18 lande indtil videre, hvilket gør mig meget modtagelig overfor nye livsstile og kulturer. Jeg elsker at rejse, så snart jeg kan komme til det. I min fritid elsker jeg at lave nye madretter og gå i motionscenter. Sundhed er meget vigtigt for mig, så jeg forsøger at have en sund livsstil. Jeg er også rigtig glad for lange gåture i naturen eller byture med vennerne. Noget af det, som jeg allerbedst kan lide, er dog at grine og skabe gode minder sammen med folk, jeg holder af.  

Min mor er pensioneret (men dog meget energisk) kemiker. Hun tog en bachelorgrad i kemi i Sarajevo for mange mange år siden. Siden vi kom til USA, har hun haft en række forskellige job i den farmaceutiske branche. Hun bruger også rigtig meget tid udendørs, hvor hun solbader, nusser med sine planter eller går daglige ture i naturen.  Lige nu bor hun i Boston, og hvis hun ikke lige er der, rejser hun højst sandsynligt rundt i USA eller Europa med mig eller min bror. Min mor er grunden til, at jeg får dårlig samvittighed, hvis jeg ikke komposterer mine madrester. Hun er dog meget mere end blot en overlevende fra krigen. Hun er min største helt, gemt bag et stort hår, en genial hjerne og et kæmpe hjerte, som skinner igennem i hendes smil. 

Min far døde desværre under 90’ernes folkemord. Jeg voksede op med historier om, at han var en tiltrækkende og kærlig mand, som virkelig skilte sig ud i Brčko, den lille by, jeg blev født i. Han arbejdede som togkonstruktør til Brčko indtil sin død. Som ung beslutsom atlet var han medlem af den lokale kajakklub og deltog i holdkonkurrencer for det tidligere Jugoslavien. Han elskede også at stå på ski i bjergene om vinteren. Min bedstefar, som flygtede med os til USA, boede hos os indtil i starten af 00’erne, hvor han vendte tilbage til sit hjemland. Han var en kærlig mand og en passioneret grøntsagsdyrker. Han lærte mig om skønheden og kunsten ved havearbejde og hvordan, man bruger en skovl. Takket være ham havde vi altid friske søde jordbær derhjemme. Jeg har en ældre bror, som er 28 år gammel og har en bachelor og kandidatgrad fra University of Chicago. Han har en baggrund i fysik, matematik og computervidenskab, og hans intellekt og passion skinner virkeligt igennem, når vi ind i mellem diskuterer meningen med universet og alle dets hemmeligheder. Han arbejder lige nu som dataanalytiker i Chicago. Når han ikke lige er i Chicago, er han ude at stå på ski et sted. Han har været min rollemodel og inspirationskilde hele mit liv. Jeg vil altid være taknemmelig for hans kærlighed og støtte.  

Navne