Karthikeya Acharya - post doc

Designakademiker Karthikeya Acharya ved, at erhvervslivet har brug for design og omvendt for at fungere, og med det i fokus ønsker han at udvikle og videreføre sin forskning på Institut for Forretningsudvikling.

Hvorfor har du valgt at arbejde på Institut for Forretningsudvikling og Teknologi? 

Som designakademiker ved jeg, at erhvervslivet og den teknologiske udvikling har brug for menneskecentreret design, og at design har brug for erhvervslivet og teknologien for at kunne fungere. Derfor tror jeg, at min profil og instituttet er et godt match. 

Sidste år havde jeg muligheden for at samarbejde med lektor Mirko Presser om et projektforslag, og jeg nød at arbejde sammen med et dynamisk team. Denne oplevelse gjorde mig mere nysgerrig på BTECH og mulighederne her. Jeg har både akademisk og erhvervsmæssig erfaring og ledte efter et sted, hvor jeg kunne implementere specifikke ideer fra min forskning og min tid i erhvervslivet. Det giver den energi og infrastruktur, man finder på BTECH, mig god mulighed for. 

Hvad er dit arbejdsområde, og hvad skal du arbejde med her?

Jeg er specialiseret i designforskning, og i min doktorgrad forskede jeg i energi gennem samarbejdende designpraksis. Derfor er min plan først og fremmest at udvikle og videreføre min forskningspraksis gennem designsamarbejder.  

For det andet ser jeg mit forskningsfelt i forhold til den løbende energiomstilling på den ene side og digitalisering på den anden. Spørgsmålet er, hvordan vi i denne kontekst kan designe bedre interaktive produkter, services og oplevelser, der kan få mennesker til at reflektere over deres evne til at handle og ændre sig og samtidig skabe bedre forhold til deres medmennesker? Med forskning gennem design spørger jeg, om vi kan bruge energiomstillingen til at forbedre menneskelige relationer? Det er mit løbende fokus.

Endelig håber jeg på at bidrage til undervisning, forskningsprojekter og det akademiske fællesskab på BTECH. Jeg er især begejstret for, at instituttet har studerende og medarbejdere fra hele verden, mange af dem med brancheerfaring, der samles for at lære og udveksle ideer. Jeg håber på at kunne bidrage og lære gennem design i dette levende miljø.  

Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund?

Jeg har en doktorgrad i design fra Aalto University i Helsinki og en kandidatgrad i Interaction Design (HCI) fra Domus Academy and IDI i Milano. Jeg har en bachelorgrad i arkitektur fra Manipal University i Indien. Gennem hele min uddannelse har jeg specialiseret mig i design, men i forskellige variationer.

Hvad har du arbejdet med før?

Jeg arbejdede som kommerciel arkitekt, hvor jeg designede boliger og kommercielle bygninger i Indien. Efterfølgende arbejdede jeg som designkonsulent og forsker for Nokia Design and Research Center. Under min doktorgrad arbejdede jeg som designforsker sammen med CTO´en og forretningsudviklingsafdelingen i Fortum, det statsejede energiselskab i Finland. Gennem min professionelle karriere har jeg arbejdet ud fra en blanding af akademisk forskning og forretningsmæssig erfaring. Selvom dette først var helt tilfældigt, valgte jeg senere bevidst at gå i den anden retning og få erfaring indenfor branchen. Jeg føler, at det har styrket min tankegang og min tilgang til designforskning og -praksis. 

Kan du fortælle os lidt om dig selv, din familie og hvad du laver i din fritid?

Min kone er også designakademiker fra Kina, og vi mødte hinanden i Helsinki, hvor vi begge arbejdede på vores doktorgrader. Vores bryllup foregik på den indokinesiske grænse, hvortil vi fik tildelt en kunstbevilling fra Kone-fonden. Som barn af globaliseringen nyder jeg kulturelle overraskelser. Jeg kan godt lide at lave mad og tilføje hjemmelavede indiske krydderier til friske nordiske råvarer, eller at servere indisk mad på en kinesisk måde med skandinavisk bestik. I min fritid forsøger jeg mig med at lave forskellige møbler ud af lokale træsorter. Fyrretræ er godt at arbejde med, da det er simpelt og let, hvor birk har en god struktur. Jeg prøver at lære og tolke noget ud fra lokale kulturer ved at bygge små ting derhjemme.