Hvad vil det sige at være menneske? Brugen af ’who’ eller ’that’/’which’ har måske svaret.

Foto: Kilian Seiler, Unsplash

Relativpronomener (eller henførende stedord) henviser til personer, dyr, genstande eller forhold, der er nævnt i den foregående hovedsætning. Danske relativpronomener, f.eks. ’der’, ’som’, ’hvis’, kan frit bruges uanset køn, religiøs overbevisning og ’i live-hed’ af det led, der henvises til.

Det samme gør sig ikke gældende på engelsk, hvor det er vigtigt at skelne imellem, hvornår man bruger ’who’ og ’that’/’which’ som relativpronomen.

’Who’ bruges til at referere til mennesker, mens ’that’/’which’ bruges, når der er tale om dyr, genstande eller grupper/organisationer.

  • David Bowie’s “The Man Who Sold the World” (not to be confused with “The Woman Who Shot Andy Warhol”) was covered by Nirvana in 1994.
  • The song, which Bowie originally released in 1970, was featured on the live album “MTV Unplugged In New York”.
  • Nirvana, which was formed in 1987, became the figurehead of grunge.
  • Other bands that emerged from the grunge scene were Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains and Stone Temple Pilots.

Konklusionen må derfor være, at bands og sange er livløse objekter, og dermed ikke menneskelige, mens mænd og kvinder til gengæld lever op til ’who’-kriteriet for menneskelighed.

There you go.


I tvivl om, hvornår man bruger 'which' og 'that' og kommareglerne, der hører til? Så læs vores fremragende sprogtip om emnet nedenfor.